tirsdag 18. september 2012

Skjæring av lapper og andre tips. Tutorial!

Når man er nybegynner i søm, vet jeg at en tutorial ikke kan være detaljert nok. Så her kommer min tut på hvordan man skjærer lapper til lappeteppe. Eller andre lappeprosjekt.

Du trenger først og fremst stoff!
Til lappetepper bruker man BARE stumme stoffer. Det vil si stoffer uten stretch. Jeg bruker også kun stoff i 100% bomull. 
Du kan kjøpe nye stoff eller leite etter gamle dynetrekk på loppis. Du kan også finne en del dynetrekk på nett, eks på Finn.no eller Epla.

Dette nydelige dynetrekket fant jeg på siste loppis.

Om du vil kombinere nye og gamle stoff, er det veldig viktig å vaske de nye stoffene først. Da får stoffene krympa seg ferdig så du slipper at noen av lappene på teppet krymper når du vasker teppet. Det blir ikke pent.

Her er stoffene jeg skal bruke. Det øverste stoffet med gule blomster la jeg til side da jeg ikke var helt sikker på om jeg har vaska det.

Du trenger strykebrett, strykejern, skjærebrett, rullekniv og skjærelinjal.

Husk å kjøpe ekstra knivblad til rullekniven. Det skal ikke mye skjæring til før den blir ukvass.

Jeg river stoffene slik at jeg for lange remser på ca 45 cm. Det er en fin størrelse i forhold skjæreplata og til lappestørrelsen på 20 gange 20 cm. Så stryker jeg remsene.

Jeg legger remsene i tre lag. Hvor mange lag du klarer å skjære gjennom med rullekniven er avhengig av hvor tjukke stoffet er. Blir det for mange lag, kan skjæringen bli unøyaktig.

Først reinskjærer jeg endene.

Så skjærer jeg remser med 20 cm bredde.

Hold hånden på linjalen med et stødig trykk så den ikke flytter på seg når du skjærer.

Så skjærer jeg  remsene i firkanter på 20 gange 20.

Bruk linjalen på skjæreplata så du får riktig størrelse og rette skjærelinjer.

Så flytter jeg linjalen og skjærer en til firkant. Siden stoffene ligger i tre lag, blir dette til sammen 6 lapper. Effektivt.

Her er alle lappene jeg fikk av dette stoffet som er en duk jeg har kjøpt på salg :)

Og her er dagens lappeproduksjon. Noen av lappene hadde jeg fra forrige lappeprosjekt. Dette skal bli lappeteppet til Eimund.

Nå begynner jeg å bli litt lei de blå/grønne lappene, så nå gleder jeg meg til denne kombinasjonen av rødt/rosa som blir lappeteppe til Thale. For eventuelle nye lesere så har jeg nemlig ambisjon om å sy et teppe til alle barna våres som teller hele seks stykk fine unger. :) Disse stoffene har jeg stort sett funnet på loppis.

Denne fargekombinasjonen i brunt og oransje blir antagelig lappetepper til de store guttene våre. De fleste av disse stoffene har jeg funnet på Epla.

Her stoff i lilla nyanser. Noen stoff fra Epla, noen fra Ebay og noen fra en fantastisk stoffgave som du kan se her

Helt til slutt,
husk at den rullekniven er sabla skarp. 
Jeg er en kløpper i fomling og tomling og har klart skjære meg for andre gang.

:)

3 kommentarer:

 1. Det er så flott å få dei gode tipsa frå deg.

  Tusen takk !!

  Fin kveld til deg.
  Anne-Mari

  SvarSlett
 2. Jeg har aldri skjønt vitsen med sånt skjærebrett. Men jeg gjør det NÅ. Ser jo at det er fint hvis man skal skjære lapper. Du er flink! (jeg er så aktiv på instagram.... får utløp der. Derfor dårlig på blogging)

  SvarSlett
 3. Tusen takk for flott beskrivelse! :-)

  SvarSlett

Det er veldig koselig om du legger igjen en kommentar:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails