fredag 13. januar 2012

Heklet genser + tutorial!

Inspirert av flinke og utrolig kreative damer som Gitte/Gnist og Beate/Det skapte grann, har jeg utfordret meg selv med å hekle en genser etter eget mønster. I går kveld ble den ferdig.
Her kan du se Beate sin nydelige heklede vest/jakke som hun har laget helt etter eget hode. Her kan du se Gitte sin nydelige jakke, strikket og tovet, etter eget mønster. Alldeles nydelig.

Slik ble min genser. Veldig enkel å lage, heklet med Mor Aase ullgarn (som lukter lanolin, deilig). Heklet med to tråder på krok nr. 15, så det går temmelig fort. :)


Og her kommer tut:
Antall masker og staver vil avhenge av hvor stor du er. Denne genseren er ca str. M-L. Jeg er 170 høy. For å finne riktig masketall, tok jeg utgangspunkt i en av halsene jeg har heklet med lik type garn. Da fikk jeg et ca. antall på hvor mange staver jeg trenger for å få riktig bredde.
Start med å hekle 60 luftmasker. Hekle sammen første og siste luftmaske med en kjedemaske.
Du har nå en ring. Hekle tre luftmasker (er lik første stav på hver omgang). Hekle en stav i hver luftmaske. Når du har kommet helt rundt, hekler du en kjedemaske i tredje luftmaske fra første stav. Så fortsetter du med tre luftmasker som er første stav, videre en stav i hver stav. Hekle til bolen er så lang du vil ha den.


Nå skal du legge ut for ermer. Jeg la ut 29 luftmasker i hver side. Nå skal du hekle frem og tilbake bakstykket først.  Her ser du min genser når bakstykket er ferdig. Når du har ca. to rader igjen før armene er brede nok, skal du begynne å lage en bue for halsåpningen. Du ser at jeg har merket med tråder hvor jeg vil ha utringningen. Jeg heklet staver helt frem til utringningen, så heklet jeg en halvstav, 13 fastmasker, en halvstav, og fortsetter med staver ut omgangen. Slik gjorde jeg på de to siste radene på bakstykket. Min halsutringning er ganske stor. Litt som en båthals. Ønsker du mindre halsåpning, må du gå ned på antall masker med fastmasker. Pass på at det er like mange staver på hver side av halvstavene slik at åpningen kommer midt på.


Nå skal du hekle ferdig forstykket. Du begynner ytterst på høyre arm. Start der det er markert med en X på bildet under. Du holder arbeidet slik at du har halsåpningen i fanget og ermene ligger ut til hver side.

Hekle tre luftmasker i underkant av første stav (= første stav på raden) Hekle staver i underkant av hver stav på bakdelen av høyre arm til du kommer til bolen. Fortsett med staver over frambolen. Når du kommer til venstre arm, plukker du opp masker slik du gjorde på den høyre og hekler staver til du er kommet til slutten av armen. Fortsett med å hekle staver frem og tilbake.

Her er jeg ca halvveis med fremdelen av bolen og ermene.

Når det er fire rader igjen av forstykket, skal du lage halsåpning som på bakstykket. Vil du ha enda dypere utringning må du starte tidligere, slik at du hekler åpningen f.eks over de siste 6 radene.
Til slutt hekla jeg sammen ermene med kjedemasker frem til halspningen. Du kan også sy igjen ermene om du liker det bedre. Fest tråder og genseren er ferdig!


Og sammen med rundhalsen og veska jeg har heklet og tovet, er jeg klar for en "bytur". Har jeg huska lommeboka? Og mobilen? Jepp.

Jeg og guttene har fått 'noe som går' i barnehagen, så vi er hjemme i dag. Men det begynner å dra seg til, så da får vi kanskje ei frisk helg.
Ha en fin fredag! :)

8 kommentarer:

 1. Du ER en modell! Ha ei fin helg!

  SvarSlett
 2. Kjempefin. Både du og genseren! God helg :)

  SvarSlett
 3. Æ syns du kan legg ut en video der du vise kordan man hekle! :P æ vil lær mæ det, men æ må sje nånn gjør det :P

  SvarSlett
 4. ååå - kjempeherlig! Fikk lyst til å lage!!! Kjempefin til våren! Så bra å kunne inspirere andre :-) Ha en herlig helg!

  SvarSlett
 5. Åh, sånn har jeg lyst til å lage. Men hvor mange nøster, sånn ca, går det med til en genser?

  SvarSlett
 6. Fantastisk blogg du har! Jeg har blitt fast leser! Og for en nydelig genser. Denne står herved som neste prosjekt på lista mi!

  SvarSlett
 7. Fin genser :) Hvor mange nøster brukte du? :)

  SvarSlett

Det er veldig koselig om du legger igjen en kommentar:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails